DOLAR
32,3470
EURO
35,0988
ALTIN
2.307,90
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Cıva’dan zehirlenen öğrenciler, Bingöl’de tedavi edildi

Cıva’dan zehirlenen öğrenciler, Bingöl’de tedavi edildi

Cıva’dan zehirlenen öğrenciler, Bingöl’de tedavi edildi
21.03.2021 02:32
627
A+
A-

Bingöl Sancak beldesi İlkokulunda Cıva temasından dolayı rahatsızlanan öğrenciler, yapılan kan testlerin sonuçları ortaya çıktıktan sonra Ankara’dan gönderilen ilaç ve tıbbi malzemelerin ardından Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde tedavi edilmeye başlandığı belirtildi.

TEDAVİLERİ BAŞLANDI

Sancak İlköğretim Okulu Fen sınıfında devrilen dolapta yıllardır unutularak ihmal edilen kimyasal ve insan sağlığını tehdit eden Cıva’nın öğrenciler tarafından bilmeyerek temas etmelerinden dolayı öğrencilerde kızarıklıklar, karın ağrısı ve rahatsızlıklar meydana geldi. Sıvı şeklindeki Cıva ile temas eden ve oynayan öğrencilerdeki rahatsızlanması üzerine, Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine kaldırılan hasta sayısı an be an çoğalmasıyla okuldaki tüm öğrenciler ve okul personeli toplamda 80 kişi hastanede kan tahlilleri alındı. Alınan kan örnekleri, Kayseri iline gönderilerek tahlilleri beklendi.  Gelen ilk bulgularda Cıva madeninin bulunması üzerine 27 öğrenci Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde, 7 personel Bingöl Devlet hastanesinde, 6 öğrenci ise Elazığ’a sevk edildi.

binguven-bal2

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ‘CİVA YOK’, AFAD: ‘VAR’ DEDİ

Olayın meydana gelmesinin abinde Sancak İlköğretim okuluna gidip araştırma yaptığını belirten Bingöl İl Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney: “Yaptığımız inceleme sonucunda herhangi bir cıva bulgusuna rastlanmadı. Öğrenciler kontrol amaçlı hastaneye kaldırıldı, sağlık durumları iyi” diye açılaması üzerine Sancak’a beraber giden AFAD ekibinin araştırması sonucu “kimyasal tespiti vardır” açıklaması, öğrenci velileri arasında endişe ve kızgınlığa neden oldu.

Öğrencilerin cıva ile temas ettiği iddiası üzerine AFAD Bingöl İl Müdürlüğüne bağlı Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (Arama ve Kurtarma KBRN) ekibi olay yerine giderek inceleme başlattı.

ZEHİRLEYİCİ MADDE TESPİT EDİLDİ

Yapılan çalışmalara ve yaşanan olaya ilişkin AFAD Bingöl İl Müdürlüğü tarafından web sitesinde yer alan açıklamada, “20 Eylül 2019 Cuma günü saat 12:00’de kurumumuza gelen bir ihbar ile merkeze bağlı Sancak beldesinde ilköğretim okulunun fen dersliğinde kullanılan deney tüplerinin yere düştüğü ve öğrencilerin bu madde ile oynamak amacı ile etkileşim kurduğu bu nedenle bir kısım öğrencinin mide bulantısı, kusma şikayeti ile hastaneye başvurdukları bilgisi üzerine Arama ve Kurtarma KBRN (Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer) ekibimiz olay yerine intikal etmiştir. Yapılan kimyasal gaz dedektörü çalışmaları sonucunda organik bileşik maddelere dair yanıcı ve uçucu maddelerin ortama yayıldığı, PPM değerlerinin 40 olduğu ve ortamda karbonmonoksit zehirleyici maddenin bulunduğu KBRN ekibimizce tespit edilmiştir. Okulda bulunan Fen laboratuvar derslik sınıfında bulunan deney tüpleri olay inceleme ekibi gözetiminde muhafaza edilecek duruma getirilerek, Çevre ve şehircilik il Müdürlüğü ekiplerine teslim edilmiştir. Olaydan 27 öğrencinin etkilendiği 5’inin Elazığ Devlet Hastanesine, 22’sinin ise Bingöl Devlet Hastanesine kaldırıldıkları ve genel durumlarının iyi olduğu Kurumumuza bildirilmiştir” ifadeleri yer aldı.

“ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SORUNUN ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE ÇALIŞIYOR” İDDİASI!.

Bingöl Kadın Doğum Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde gözlem altında bulunan öğrenci velileri, “ İl Milli Eğitim Müdürlüğü sorunun üstünü örtmeye çalışıyor” iddiasında bulundular.

Hastane koridorunda bekleyen veliler, bu sorunun sebebi kimse, hesabını da vermelidir”.

Konu ile ilgili konuşan Deniz Artumlu, “HİÇ BİR ŞEY ÇOÇUKLARIMIZIN SAĞLIĞINDAN ÖNEMLİ DEĞİLDİR”

Artumlu şöyle konuştu: “Sancak Beldesinde yaşanan CIVA zehirlenmesi olayında Sancak ilköğretim okulunda okuyan öğrencilerimizin neredeyse tamamına maalesef ki bulaşmış durumda. Sadece öğrenciler ile kalmayıp bütün belde halkına bulaşma durumu söz konusu.
Elbette öncelikle çocuklarımızın sağlığını düşünmeliyiz. Yaklaşık bir hafta boyunca CIVA ile okulda oyun oynayan, buda yetmezmiş gibi evlerine kadar cıvayı götüren çocukları, Okul yönetimi, okuldaki öğretmenler görmedi mi?

Bu cıva çocukların ellerine nasıl ulaştı?

Yaklaşık 3 yıl önce okullardaki cıva’nın zehirli olduğu gerekçesi ile Milli Eğitim Bakanlığınca kaldırılması gerektiği yazısı elinize ulaşmadı mı?

Bu kadar önemli bir olayda Bingöl Valiliği, Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ilgili siyasiler neden bir açıklama yapmıyor? Yoksa olayın üzerini kapatma gayretimi güdüyorlar?

Bu olayla ilgili İhmali olan herkesin gerekli cezai müeyyide uygulanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

KORKUTATA: “TEDAVİLERE BAŞLANDI, ENDİŞEYE GEREK YOK”

Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ferhat Korkutata, hasta yakınlarına açıklamada bulundu. Korkutata, Kayseri’ye giden tüm kanlarda Cıva’ya rastlandığı doğrudur ancak Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız görüşmede öğrencilerin Bingöl de tedavi edilmesine karar verilmiştir.

Korkutata, “Bakanlıkla yaptığımız görüşme sonucunda gereken ilaç ve tıbbi destek tarafımıza ulaştığı gibi tedaviye başladık. Endişe edecek bir durum yoktur. Bir haftalık tedavinin ardından yeniden kan tahlilleri alınarak Kayseri’ye gönderip sonuçları göreceğiz. Hastanede yatan öğrencilerin durumu gayet iyidir, kimsenin endişesi olmasın” diye konuştu.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.