DOLAR
32,1271
EURO
35,1180
ALTIN
2.227,54
BIST
8.828,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
13°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C

Burası muhacir köyü değil, Hasbağlar’dır

Burası muhacir köyü değil, Hasbağlar’dır

Burası muhacir köyü değil, Hasbağlar’dır
23.03.2021 01:26
980
A+
A-

Burası muhacir köyü değil, Hasbağlar’dır

Öncelikle Fotoğrafa bakanlar için söylüyorum, burası Suriyelilere yada muhacirlere ait bir yer değil, Adaklı ilçesine bağlı Hasbağlar – Kamrun köyüdür.

Haber: Galip AKENGİN

binguven-bal2

1968 yılında Varto Depremi ile beraber Kiğı bölgesinde ölümler ve yıkımlar olmuş.

Ağır hasarlı evlerin tespiti yapılmış, köy yerleşik alanlarında toplu konut projeleri yapılmış ve afetzedelere ücretsiz konutlar ancak rahmetli Turgut Özal başbakanlığa gelince yapılmaya başlanmış.

1985 Yılında o zaman Kiğı bağlı olan Hasbağlar, 1987 yılında ilçe statüsüne kavuşan Adaklı’ya bağlanıyor. Konutların inşaatı 1987 yılında tamamlanıyor, ilk taşınma başlıyor ama ara sokaklar, çamur içinde, kanalizasyon yetersiz bir şekilde yapılarak teslim ediliyor. İçme suyu daha sonradan bağlanıyor ama kanalizasyon logarları kısa süre sonra patlamış, her yer koku ve hastalık yayma durumuna geliyor.

AFAD 33 YILDIR YAPTIĞI KONUTLARA UĞRAMADI

Köyün konutlarında ikamet eden eski muhtar Ramazan Çalışkan, “Biz yıllardır ilçe kaymakamlığı, il özel idaresi, AFAD, Valilik ve siyasilerin kapısını aşındırdık ama yaparız, hallederiz sözleri hep havada kaldı” dedi.

Çalışkan konuşmasını şöyle sürdürdü: 1987 yılında bu konutlara taşınanlardan biriyim, Cami yolumuzun halini görüyorsunuz, konutların arasındaki yolu görüyorsun, kanalizasyon logorların kapakları kapatarak kokudan kurtulduk ama bu sefer de tıkanmalarla uğraşıyoruz. Kanalizasyon boruları kopmuş, kışın çamurdan yollar bu durumda, yazın da toz toprak içindeyiz. Bu durum insanlığa yakışıyor mu? “Diye soruyorum” Bu asırda bu durumu bize reva görüyorlar. İnsanlar ay’da arsa paylaşırken biz hala bu pislik içinde yaşamak zorunda bırakılıyoruz halimizi gelip soran yok.

HER YERE BÜTÇE VAR BİZİM KÖYE YOK!

Afet konutlarında ikamet eden Tayyar Başaran ise 34 yıldır durumumuz budur. Her seçim öncesi vekiller gelir, encümenler gelir, ilçe başkanları gelir, biz burayı gül ve gülistan yaparız” diyorlar ama bizim mahalleye bütçe bulunamıyor.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ…

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.