DOLAR
32,3942
EURO
35,0195
ALTIN
2.325,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

BİNGÖL’E EN UYGUN TÜR BELİRLENİYOR

BİNGÖL’E EN UYGUN TÜR BELİRLENİYOR
07.06.2021 13:02
521
A+
A-
Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından 50 çeşit arpanın ekilerek, bölgeye en uygun türü belirlenmeye çalışılıyor.
Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen “Tarla Günü” etkinliği kapsamında, bölge şartlarına uygun, daha verimli ve hastalıklara mukavemeti yüksek olan arpa çeşitlerinin Bingöl şartlarındaki performansının görülmesi amacıyla Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi arazisinde 50 çeşit arpanın demonstrasyon çalışmaları üreticilerle paylaşıldı. Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen “Tarla Günü” etkinliğine; Üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci, Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Genel Sekreter Mesud Öğmen, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, Bingöl Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaaslan, Bingöl Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Suphi Çetkin, Bingöl Damızlık Sığır Yetiştirici Birliği Başkanı Doğan Koç’un yanı sıra tarımsal alanda faaliyette bulunan vatandaşlar katıldı. Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, son zamanlarda dünyanın gündemini meşgul eden konular arasında kuraklığın olduğunu belirterek, “Böylesi bir zamanda üniversitemizin çalışmalarının çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bu bağlamda emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi. Bilinçli tarımın yaygınlaştırılmasının çok önemli olduğunu belirten Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kağan Kökten ise,  “Bölgemiz tarım ve hayvancılık bölgesidir. İlimizin verimli topraklarında çiftçilerimizin birim alandan daha fazla verim almasını sağlamak bizim önceliklerimizden birisidir” dedi. Prof. Dr. Kağan Kökten, son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle tarımda çeşit seçiminin önemine dikkati çekerek, yapılacak çalışmalar ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Kuraklıktan çok fazla etkilenmemek için erkenci çeşitlere yönelmekte fayda olacaktır. Bu amaçla yaklaşık 100 m² büyüklüğündeki parsellerde ekimleri yapılan 50 farklı arpa çeşidinin, üretim süreci boyunca gelişimleri takip edilerek, gerek hastalık ve zararları toleransı gerekse verim potansiyelleri değerlendirilerek, üreticimiz için gerekli tavsiyelerde bulunulacaktır. Çalışmalar bir üretim sezonu ile sınırlı kalmayacak, en az iki ya da üç üretim döneminde tekrarlanacaktır. Veriler değerlendirilerek, bölgemiz için uygun olan çeşit veya çeşitler üreticimize tavsiye edilerek, geniş alanlarda üretim yapılması sağlanacaktır. Böylece üreticilerimizin birim alandan daha yüksek ve daha kaliteli ürün elde etme imkânına kavuşarak, daha karlı üretim yapılması sağlanacaktır.”
rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.