DOLAR
32,3122
EURO
35,0643
ALTIN
2.278,43
BIST
9.012,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Bal dolum ve paketleme tesisi açılışı yapıldı

Bal dolum ve paketleme tesisi açılışı yapıldı

Bal dolum ve paketleme tesisi açılışı yapıldı
20.03.2021 21:38
574
A+
A-

Bal dolum ve paketleme tesisi açılışı yapıldı

Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından kurulan bal dolum ve paketleme tesisi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığınca kurulan bal dolum ve paketleme tesisinin açılışı Vali Ali Mantı’nın katılımıyla yapıldı. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisin açılışında konuşan Vali Mantı, Bingöl denildiğinde akla ilk gelen ilk şeylerden birinin bal olduğunu söyledi.

Vali Mantı, “Güzel bir tesisin açılışı için bir aradayız. Bingöl’ü hiç görmeyen insanlar bile Bingöl dendiği zaman önce akılına Bingöl balı gelir. Biz istiyoruz ki; Bingöl balını ismi ve kalitesi ile aynı zamanda yüksek ürün ile beraber yürütebilmek. Bunun içinde modern tesislere ihtiyaç var. Arı Yetiştiricileri Birliğimizin böylesine donanımlı bir yatırım ile sektöre destek olması büyük bir kazanç. İnşallah bundan sonra Bingöl balı dendiği zaman kalitesi ile görseli ile paketlemesi ile adına layık bir ürün ile karşı karşıya olacağız. Ve bu süreç inşallah ülke sınırlarını da aşarak dünya pazarı ile buluşur. Bu vesile ile tesisin açılmasında katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“Arıcılık hibe desteği olarak 19 milyon liralık kaynak aktarıldı”

binguven-bal2

İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır da 2002 yılından bugüne kadar arıcılık hibe proje desteği olarak 19 milyon liralık bir kaynağın Bingöl’e aktarıldığını söyledi.

Bahadır, “2009 Yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı Kapsamında 246 Bin TL Hibe desteği alarak yapılan Bal Dolum ve Bal Paketleme Tesisi, Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nin kendi kaynakları ile teknoloji yenileme yapılarak yeniden hizmete sunulmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Kırsal Kalkınma Yatırımları kapsamında 2007 yılından bu yana arıcılık tesislerine toplamda 3 Milyon 332 Bin TL destek verdik. Bunun yanında 2002 yılından günümüze kadar arıcılık konusunda destekleme, hibe ve proje bedeli olarak toplamda 19 Milyon TL kaynağı Bingöl’e aktarmış bulunmaktayız.” dedi.

Arıcılık konusunda büyük bir potansiyeli olan Bingöl’ün aynı zamanda tarım ve havza bazlı kalkınma kapsamında arıcılık konusunda pilot il seçildiğini ifade eden Bahadır, “Arıcılıkta mevcut potansiyelimizin etkin ve verimli bir şekilde kullanılması adına Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bundan sonrada destek, hibe ve projelerimiz hız kesmeden devam edecekti. Bu vesileyle bugün teknoloji yenilemesi yapan Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Bal Dolum ve Bal Paketleme Tesisinin bundan sonraki faaliyet döneminde başarılı olmasını diliyor, vatana millete ve özellikle de Bingöl’ümüze hayırlı olmasını temenni ediyor, saygılarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

“Bingöl Balı hak ettiği yere gelecektir”

Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer ise tesisin 2009 yılı kırsal kalkınma desteğiyle yapıldığını ancak çeşitli nedenlerden dolayı şimdiye kadar hizmet veremediğini ifade etti.

Üzer, “Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği olarak son 2 yıl içerisinde bazı eksiklerimiz vardı gidermeye çalıştık.  Bugün de bal dolum ve paketleme tesisini hizmete açacağız.  Bingöl balının hak ettiği yere gelmesi için PİKOM projesi kapsamında, Bingöl Üniversitesinin katkılarıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugüne kadar bal dolum ve paketleme konusunda ciddi sıkıntılar yaşayan üreticilerimiz, bu tesisin açılışıyla bundan sonra rahata kavuşacaklar. Arıcılarımızın satış noktasındaki sıkıntısını bundan böyle olmayacak inşallah.” dedi.

“Bingöl balının markalaşması adına çok önemli projeler yaptık”

PİKOM Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Bingöl balının hak ettiği yere gelmesi için Bingöl Arıcılar Yetiştiricileri birliği ile bir bütün halinde çalıştıklarını söyledi.

Solmaz, “Şu an üniversitemizde birçoğunuzun bildiği üzere yaklaşık 43 milyonu aracılık üzerine olmak üzere bir programımız devam ediyor. Bu programın açıkçası projenin yazımından sunumundan sonuna kadar bütün aşamalarında bulundum.  Bizim şöyle bir amacımız var;  Biz devletin kaynaklarını burada kuruşu kuruşuna milli üretime harcamak, bölgemizdeki insanların ekonomik refahlarını artırmak adına onları çok iyi bir şekilde değerlendireceğiz. Bingöl balının markalaşması adına çok önemli projeler yaptık.  Projeler bana göre dünyada eşi benzeri olmayan projeler, yaklaşık 15 -20 gün içerisinde Bingöl’ün tamamını temsil eden numuneler aldık. Buradaki amacımız, Bingöl balını markalaştırmak.” diye konuştu.

Açılış törenine, Vali Ali Mantı, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Vali yardımcıları, ilçe belediye başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Ayas, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldı. (Nihat Kanat-İLKHA)

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.