DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Avrupa’dan öğrendiği çiftçiliği köyünde uyguluyor

Avrupa’dan öğrendiği çiftçiliği köyünde uyguluyor

Avrupa’dan öğrendiği çiftçiliği köyünde uyguluyor
20.03.2021 11:31
531
A+
A-

Avrupa’dan öğrendiği çiftçiliği köyünde uyguluyor


Yıllarca Avrupa’da çeşitli ülkelerde çiftçilik yapan Abdullah Tekin, öğrendiği sistemi Tarım destekli projeler ile köyüne model oldu, şimdi köyde birçok kişi sera ve çiftçiliğe başladı.

Bingöl Merkez İncesu (Deranazik) köyünde tarımla uğraşan Abdullah Tekin adlı çiftçi, yıllarca Avrupa’da çalıştığını, aile olarak evinin halen İstanbul’da olduğunu, emekli olduktan sonra kendini köydeki arazisi üzerine ektiği çiftçilikte buldu.

İncesu köyünde Tarım destekli ve bilimsel olarak Seracılık, Salatalık, Çilek, Ceviz, Üzüm ve Fasulye ekerek, örnek bir çiftçi konumuna geldi. Tekin’in tarımla uğraştığını ve çeşitli tarım ürünlerini ekerek verim aldığını gören İncesu köylüleri, boş olan arazilerini değerlendirmeye başladı.

binguven-bal2

Köyünde yaptığı bilimsel tarımla alakalı olarak gazetemize konuşan Tekin, “Emekli olduktan sonra köyünde bulunan boş arazilerini değerlendirme adına çiftçilik yapmaya başladığını belirtti.

TEKİN: ÇİFTÇİLİK YAPARAK HEM BEN, HEMDE KÖYLÜLERİM KAZANIYOR

Yıllarca Avrupa’da ekmeğimiz için çalıştık, çiftliklerde çok çalıştım, ‘elin gavuru yapıyor da ben niye yapmayayım’ diye içimden geçiriyordum. Ülkeye döndükten sonra yaştan emekli oldum. Evim İstanbul’da, çocukların eğitimi devam ettiği için şu anda çocuklardan uzak ama akrabalarımla beraberim. Yaz tatillerinde çocuklarda geliyor.

OVAYA SU GELİNCE ÇOK KİŞİ GURBETTEN GERİ DÖENECEKTİR

Emekli olunca bu işe karar verdim. Arazimiz de bu işe uygun. İlk olarak, ağabeyimle beraber seracılık yapmaya karar verdik.  Seracılık yapayım derken, İl Tarım Müdürlüğünden gelip incelediler, çağırıp  ‘çilek var ekecek misin’ dediler o şekilde başladım. Ondan sonra bilimsel olarak çilek ektim. İl Tarım, fide ve naylon desteğinde bulundu. İki yıldır çilek işine başladım. Yaklaşık 4 dönüm bir arazide ektim. İlk başlarken çok verimli değildi ama yine de şükür, verdiğimiz emeğin karşılığını verdi. Bu yıl ürünümüz geçen yıldan daha iyi olacaktır. Köyde su sorunu var, ben su sorununu 150 metreden çıkardım, bu benim işime yeterlidir ama yanı başımda boş araziler var, barajdan sular verilince inanıyorum ki gurbete iş için gidenler artık gitmeyeceklerdir. Bu arazilerde her türlü çiftçilik, yapılabilir.

SEPET BAŞINA YEVMİYE İLE KADINLARVE ÇOCUKLAR PARA KAZANIYOR

Çilek hasadına başladıklarını söyleyen Tekin; başta köyün kadınları olmak  üzere çocuklar tarlada çalışarak sepet başına para kazandığını ifade etti.

Mevsim Ramazan ayı olduğu için sabah erken ve akşam serin saatlerde hasad yaptıklarını ifade eden Tekin, “Çalıştırdığımız insanları, Ramazan ayı olduğu için ve sıcaktan etkilenmemeleri için serin vakitlerde çalışıyoruz. Kendim uyku dışında bütün vaktimi burada geçiriyorum.  Sadece çilekle uğraşmıyorum. Çileğin yanında; biber, domates, patlıcan ve fasulye ekiyorum. Yaklaşık her birinden bir dönümden ekmiş bulunuyorum.” diye konuştu.

Tarımdan aldığım destekle bir dönüm üzüm bağı, yine tarım destekli 5 dönüm ceviz ektiğini belirten Tekin, “Yine tarım destekli 4 dönüm fasulye ve doğal salatalık ektim. Tüm bu yaptıklarımla köye örnek oldum. Onlar da beni örnek alarak, bu işi yapmaya başladılar, şu ana kadar yapamayanlar da yapmayı düşünüyor.” şeklinde konuştu.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.