DOLAR
32,3299
EURO
35,0822
ALTIN
2.286,60
BIST
8.967,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Antibiyotik yerine bal tüketin!

Antibiyotik yerine bal tüketin!

Antibiyotik yerine bal tüketin!
21.03.2021 17:38
544
A+
A-
Antibiyotik yerine bal tüketin!
Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada, bir kaşık balın, soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı piyasada bulunan tüm antibiyotiklerden ortalama olarak yüzde 36 daha fazla etkili belirlendi.

Bal denilince akla gelen illerin başında Bingöl yer alıyor. Bölgeye has bitkilerden elde edilen ve şeker verilmediğinde kalitesiyle kendini kanıtlamış olan Bingöl Balı’nın sağımı bu günlerde yapılıyor. Arıcılar, bir yıllık emeklerini almaya başlarken, Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmayla, geleneksel olarak, boğaz ağrısı, öksürük ve vücut direncini artırmak için antik çağlardan beri kullanılan balın etkisi bilimsel olarak da kanıtladı.

NTV’de yer alan habere göre, İngiltere’de Oxford Üniversitesi tarafından yapılan çalışma, bir kaşık balın piyasada bulunan tüm antibiyotiklerden çok daha fazla faydalı olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, balın etkisine dair yapılan önceki 14  çalışmadan faydalanarak arıların ürettiği doğa mucizesinin üst solunum yolu hastalıklarına (ÜSYE) karşı antibiyotik, antihistamin ve ağrı kesicilerden ortalama olarak yüzde 36 daha fazla etkili olduğunu ortaya koydu. Buna ek olarak, balın iyileşme sürecini kimi durumlarda iki güne düşürdüğünü ve öksürüğü yüzde 50’i azalttığı belirtildi.

British Medical Journal’da yayımlanan  çalışmada, “Bal, kombine semptom skorunda, öksürük sıklığında ve öksürük şiddetinde önemli ölçüde azalma ile ilişkilendirildi” ifadeleri kullanıldı.

binguven-bal2

ANTİBİYOTİK DİRENCİNİ ÖNLEMEYE YARDIMCI
Öte yandan, araştırmacılar balın ucuz ve kolay erişilebilir olduğunu ve neredeyse hiçbir yan etkisinin bulunmadığını belirtti. Çalışmanın yazarları ayrıca, üst solunum yolu hastalıkları için bal kullanmanın, aşırı antibiyotik tüketimini azaltabileceğini ve bu durumun da antimikrobiyal direnç krizi (yoğun abtibiyotik kullanımı nedeniyle virüs ve bakterilerin gelişerek ilaçlara direnç göstermesi) sorununu çözebileceğini açıkladı.

Araştırmaya, Bingöl Üniversitesi PİKOM birimi de şu yorumda bulundu; “Tabi bal var bal var. Organik Bingöl Balı ve diğer arı ürünlerini Bingöl Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan birimimiz aracılığıyla gönül rahatlığı ile temin edebilirsiniz. Ayrıca arılar ve arıcılık hakkında uzman kadromuzla size destek olmak için hazırız.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.