DOLAR
32,3277
EURO
35,0598
ALTIN
2.296,98
BIST
9.045,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

616 YILLIK BALABAN BEY CAMİİ RESTORE EDİLECEK

616 YILLIK BALABAN BEY CAMİİ RESTORE EDİLECEK

616 YILLIK BALABAN BEY CAMİİ RESTORE EDİLECEK
20.03.2021 10:40
669
A+
A-

3 Aralık 2015 yılında meydana gelen depremde minaresi ve abdesthanesi hasar gören 616 yıllık tarihi Balaban Bey Cami’nin restore çalışması, yakında başlayacağı belirtildi.

Kiğı ilçesinde bulunan ve 2006 yılında yanlış restorasyon iddialarıyla gündeme gelen, son olarak da 3 Aralık 2015 tarihinde yaşanan depremde zarar gören Balaban Bey Caminin restorasyon ihalesi, 28 Aralık 2016 tarihinde yapıldığı belirtildi. İnşaat sezonunun başlamasıyla beraber kısa süre içinde çalışmaya başlanacağını belirten Bölge Müdürü Metin Evsen, “aslına uygun restore edileceğini” söyledi.

Bingöl’ün en önemli tarihi kültürel varlıklarından biri olarak bilinen 616 yıllık Balaban Bey Camii, 2006 yılında yapılan restorasyonla aslına uygun yapılmadığı gerekçesiyle gündeme gelmişti. Balaban bey Camii, 3 Aralık 2015 tarihinde meydana gelen depremle minaresi ve abdesthanesi büyük oranda hasar gördü.

Bölge Müdürü Metin Evsen İl Koordinasyon Kuruluna katıldıktan sonra gazetemize yaptığı özel açıklamada, Erzurum Bölge Kültür Koruma Kurulu tarafından projesi yapıldıktan sonra ihale ettiklerini, inşaat sezonu ile beraber yakın zamanda çalışmaya başlanacaktır” dedi. “Caminin daha önce basit onarım ile restorasyonu yapıldığını, şimdi ise aslına uygun proje kapsamında restore edileceğini” söyledi.

binguven-bal2

“Balaban Bey Camii 1401 yılında yapıldı”

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan Cami’nin Akkoyunlu Pir Ali Bey tarafından 1401 yılında yapıldığını ifade ediliyor. Cami’nin 1734, 1767 ve 1960 ve en son 2006 yılında restore edilmiş.

Arkeologlar tarafından hazırlanan rapora göre “Caminin 1401-1402 yıllarında Akkoyunlu Pir Ali Bey tarafından yapıldığı, Yeni Rehber Ansiklopedisi’nin 38’inci sayfasında belirtilmektedir. Ana girişi kuzeydendir. Çatısı kırma çatı şeklinde olup, sac malzeme ile kaplanmıştır. Duvarlarının köşeleri düzgün kesme taş, diğer bölümleri moloz taşlardan yapılmıştır. Batı ve güney cephelerinde 4, doğu cephesinde 2 pencere bulunmaktadır. Minare kesme taştan olup konik bir yapıya sahiptir. Cami girişi kemerli kapıdandır. Üstünde kitabesi bulunmaktadır. Caminin batı tarafında mezarlık alan bulunmaktadır. Bu mezarlık alanda üzerinde Osmanlıca yazılar yazılı 12 dilimli mezar taşları dağınık bir şekilde yer almaktadır. Bu tarihi yapı, değişik zamanlarda yapılan onarımlarla günümüze kadar gelmiştir.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.