DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

“BARAJLAR VE HES’LER KÜLTÜREL MİRASI YOK ETTİ”

“BARAJLAR VE HES’LER KÜLTÜREL MİRASI YOK ETTİ”
27.06.2022 00:46
304
A+
A-

Avukat Barış Yıldırım, “Bingöl’de inşa edilen Barajlar ve HES’ler ile madencilik faaliyetlerinin, bölgenin tüm ekolojik dengesini ve kültürel mirası yok ettiğini söyledi.

Bölge illerinde yıllardır doğanın korunması ve doğaya zarar verebilecek çalışmalara karşı mücadele eden Avukat Barış Yıldırım, Kiğı İlçesinde yapılmak istenen maden ocağına karşı çıktı.

Bingöl’de inşa edilen Baraj ve HES’ler ile yürütülen madencilik faaliyetlerinin bölgenin tüm ekolojik dengesini ve kültürel mirasını yok ettiğini belirten Yıldırım, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bingöl Kiğı Eskikavak Köyü’nde planlanan madencilik projeleri için verilen ÇED kararlarına karşı açtığımız davalarda iptal kararları almıştık. Şimdi de ÇED olumlu kararı alınmış. Yörede tescilli yapılar bulunuyor.

Ülkemizin en büyük su toplama havzasına sahip nehri Fırat’ın ana kolları ya Munzur ve Bingöl Dağları’ndan hayat buluyor ya da ilimiz sınırlarında birleşiyor.

binguven-bal2

Fırat havzası ekolojik önemi ve kültürel mirası ile evrensel ölçekte bir sahadır. İlk medeniyetlere beşiklik etmiş bir alandır.

Tunceli etrafında Erzincan ve Bingöl yöresinde projelendirilmiş 8 adet Baraj ve Hes Projesi ile Madencilik Projesi açtığımız davalarla iptal edildi. Munzur Vadisi’ni ise tamamen özgürleştirdik” dedi.

MAHKEME İPTAL ETTİ, BAKANLIK YENİDEN ONAY VERDİ

Kiğı İlçesi Eskikavak Köyü mevkiinde 21,964 hektarlık alanda yapılması planlanan Kompleks Cevher (Kurşun-Çinko-Gümüş) Maden Ocağı” projesi için, 2011 yılında bakanlık tarafından ÇED gerekli değildir kararı verildi.

İlgili firma tarafından 2014 yılında 3,072 hektarlık alan artışı yapılarak toplam ÇED alanının 24.75 hektara çıkartılması için Bingöl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunuldu ve yeniden “ÇED Gerekli Değildir” belgesi alındı.

Her iki “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali için Bingöl Valiliği aleyhine Erzurum 1. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı ve çıkan kararda, “ÇED gerekli değildir” kararı iptal edildi.

YENİDEN ÇED OLUMLU KARARI VERİLDİ

Mahkeme kararına rağmen bölgede maden ocağının kurulması için hazırlık çalışmaları devam etti. İlgili firmanın başvurusu üzerine yeniden ÇED olumlu kararı verildi. Maden ocağı ile ilgili Bingöl Valiliğinden yapılan duyuruda, “S.201002042 Kompleks Cevher (Kurşun-Çinko-Gümüş) Maden Ocağı projesi hakkında ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak bakanlığımızca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verilmiştir” denildi.

NE YAPILACAK?

Kiğı İlçesi Eskikavak Köyü mevkiinde Bingöl Metal Madencilik San. Tic. A.Ş tarafından “Kurşun Çinko Gümüş Kompleks Cevher Maden Ocağı Projesi” yapılması planlanıyor.

Yatırım bedeli 4 milyon 282 bin TL olan proje kapsamında, yılda 25 bin ton kurşun-çinko-gümüş cevheri üretilmesi hedefleniyor.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.