DOLAR
34,4868
EURO
36,2376
ALTIN
2.961,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

“Abdurrahman Delen’in Başarısı Gümüşhane Üniversitesine Konu Oldu

“Abdurrahman Delen’in Başarısı Gümüşhane Üniversitesine Konu Oldu
09.01.2022 22:26
489
A+
A-

Bingöllü Halk Ozanı Abdurahman Delen’in Başarısı Gümüşhane Üniversitesine Konu Oldu.

International City Awards-Uluslararası Şehir ve Sosyal Sorumluluk Ödülleri kapsamında “Yılın Dikkat Çeken Halk Ozanı” ödülüne layık görülen Şair Abdurrahman Delen, ozanların tüketen değil, üreten kesim olduğunu söyledi.

Modern dünyada müzik insanların tümünü ilgilendirir. Müzik ruhun gıdasıdır derler. Ancak günümüzde birçok farklı platformda farklı şekillerde müzikler yapılıyor. Buna rağmen Anadolu kültürü mayasını yansıtan halk ozanlık kültürü devam ediyor. Bu kültürü devam ettirenlerden birisi de Abdurrahman Delendir.

binguven-bal2

Abdurrahman Delen, 1971 Bingöl Kiğı doğumlu olup ilköğretim, ortaokul ve liseyi İstanbul’da tamamladı. Halk ozanlığına girişimi ilköğretim dönemlerinde öğretmenlerinin bir türkü oku demesiyle başlamıştır. Sesinin güzelliği ve olumlu tavırları insanları kendine söz yazdırmaya ve okutmaya başladı.

Abdurrahman Delen, “Halkın içinden birisi olduğunu halkın dile getiremediklerini bazen ironi bazen de duygusal bir şekilde dile getirmeye çalıştığını söyledi. Bir halk ozanının kaynağının halk olduğuna inanıp daha çok kendisini geliştirdiğini söyledi.

‘Halk Ozanı Tüketen Değil Üretendir’

Halk ozanlığının tüketen değil üreten bir kesim olduğunu ifade eden Abdurrahman Delen, “Ülke olarak maalesef ki tüketen bir toplumuz, üretmiyoruz. Gerçi üretenlerinde kıymeti bilinmiyor. Murat Çobanoğlu, Neşet Ertaş bunun gibi birçok halk ozanımız ne yazık ki öldükten sonra kıymetleri biliniyor. Gerçekten yazdıkları sözler gündem olan birçok Mahzuni Şerifler gerçekten de önemli ozanlarımızdır. Halk ozanı aslında halkın rehberidir. Çünkü insanların dile getiremediğini bir halk ozanı çok rahat bir şekilde dile getirebilir. Yakındığım bir durum var bu anlamda. Eğer bir Abdurrahman Delen eserini veyahut başka bir ozanımızın eserini okuyorsanız bunu her çıktığınız yerde eserin kime ait olduğunun anlatılması gerekiyor” diye konuştu.

Delen, geçmişteki ozanlık anlayışıyla bugün ki ozanlık anlayışı karşılaştırıldığında insanların biraz daha modern olana yönelme isteklerinin olduğunu söyledi.

‘Z Kuşağı’na türküleri sevdirmek istiyor’

Halk ozanlığı kültürünün şimdiki dönemde çok etkili olmadığını vurgulayan Delen, “Z kuşağı dediğimiz bir kesim var onlara hitap edebilmek için ‘Yeşil Ördek’ türküsünün remixsini yaptım. Yapmış olduğum bu çalışma çok beğeni topladı. Halk ozanlığına yönelik önyargıları kırdığımı düşünüyorum öyle ki yapılan geri bildirimler gerçekten tamamen olmasa da kısmen bunu başardığımı gösterdi. Gençlere de kulak vermek lazım. Onlarında isteklerini yerine getirmek gerekiyor. Çünkü sen halkın adamısın ve insanları mutlu etmek için bir takım fedakârlıklar yapmalısın diyerek bireysel anlamda bir şeyler yaptım” ifadelerini kullandı.

Delen, eserlerin yüzde 80’inin kendisine ait olduğunu ama sevip saydığı kişilerinde sözlerinden eserlerinde bahsetmekten mutlu olduğunu söyledi.

Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında Epilepsi hastalarına yönelik çalışmalarına değinen Delen, “Epilepsi hastalarına yönelik çekmiş olduğumuz kısa bir filmimiz var. Bu filmde Wilma Elles ile birlikte oynadık. Kısa filmde farkındalık oluşturabilmek adına Ankara Büyükşehir Belediyesi kapsamında yetiştirilen tiyatro oyuncuları, ünlü basketbol oyuncuları, epilepsi olan arkadaşlarımız da filmimizde yer aldı. Şubat ayında lansmanı yapılacak olan filmimiz vizyonda olacak” açıklamalarında bulundu.

Ata Çağlayan organizasyonuyla Maslak Hilton’da gerçekleşen International City Awards-Uluslararası Şehir ve Sosyal Sorumluluk Ödülleri düzenlenen muhteşem gece ile sahiplerini buldu. Ödül töreni yıldızlar geçidine sahne oldu.

Özge Ulusoy ve organizatör Ata Çağlayanın üstlendiği ödül töreninde, Bingöllü ünlü sanatçı Abdurrahman Delen ödüle layık görüldü. Delen, böylesine anlamlı bir gecede değerli konukların bulunduğu bir ortamda ödül almaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Her zaman sosyal sorumluluk projelerinde yer aldığını ve yer almaya devam edeceğini anlatan delen, “International City Awards-Uluslararası Şehir ve Sosyal Sorumluluk Ödülleri kapsamında Yılın Dikkat Çeken Halk Ozanı olarak ödüle layık görüldü. Başta Ata Çağlayan beyefendi ile bu güzel organizasyonda emeği geçen herkese ve her daim desteklerini esirgemeyen tüm sevenlerimize canı gönülden teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘Halk Müziği Bizim Özümüzdür’

Konuşmasının sonunda Halk müziğinin özümüz olduğunu anlatan Abdurrahman Delen: “Halk müziği bizim özümüzdür. Anadolu’da ki örf ve adetlerimizi unutmayalım. Bu duruma duyarsız kalmayan herkese canı gönülden teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.