DOLAR
34,0386
EURO
37,8608
ALTIN
2.800,80
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

350 Öğrenci Üç Yıldır Okulsuz!

350 Öğrenci Üç Yıldır Okulsuz!
18.09.2024 23:26
12
A+
A-

Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Yiğitler Köyü’nde okulun yıkılmasından sonra, 350 öğrenci zor şartlarda eğitimlerine devam ediyorlar. Konuyla ilgili açıklamada bulunan DEM Parti Bingöl il genel meclis üyesi Salih Altıntaş ise “Eğitim bu kadar zor olmamalı. Önümüz kış, bu çocuklar sabahın erken saatlerinde kalkıp karlı havalarda, soğukta servis beklemek zorunda kalıyorlar. Devlet yetkililerinden bir an önce okulun yeniden yapılması için adım atmalarını bekliyoruz” dedi.

Okul Yıkıldı, Eğitim Zorlaştı: 350 Öğrenci Üç Yıldır Okulsuz!

Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Yiğitler Köyü’nde bulunan ve çevre köylerden gelen öğrencilerin eğitim gördüğü okul, ağır hasar olduğundan dolayı yıkıldı. Üç yıldır okulun yeniden inşa edilmemesi, yaklaşık 350 öğrenciyi ve ailelerini büyük bir mağduriyet içine soktu. Çevre köylerde yaşayan aileler, çocuklarını eğitim için Karlıova ve Adaklı’ya göndermek zorunda kalıyor. Özelliklede ilkokul çocuklarını zorlayan mesafeler ve zor kış koşulları, öğrencilerin fiziksel ve psikolojik sağlığını olumsuz etkiliyor.

 Yiğitler Köyü’ndeki öğrenciler Karlıova’ya, Adaklı’ya yakın köydeki öğrenciler ise Adaklı’ya yönlendirilmiş durumda. Elmatuzu, Doğanca, Kerköç, Kırkpınar gibi çevre köylerindeki veliler çocuklarını kış şartları zor olduğundan dolay küçük yaşlarda Adaklı’da yatılı okula göndermek zorunda kalıyorlar. Bu zor koşullar nedeniyle birçok aile göç etmek zorunda kalırken, maddi imkânı olmayanlar ise çocuklarının eğitimi konusunda sıkıntı yaşamaya devam ediyor.

Yaklaşık 300 öğrenci ise Aşağı Yağmurlu, Yukarı Yağmurlu, Çatak, Karlıca, Devecik, Kızılağaç ve Soğukpınar köylerinden her gün servisle Karlıova’ya gidip gelmek zorunda kalıyor. Sabah saat 6’da yola çıkan öğrenciler, yorucu yolculuk sonunda derslere girebiliyor. Özellikle küçük yaştaki 1., 2., ve 3. sınıf öğrencileri bu zor koşullardan hem bedensel hem de akademik anlamda olumsuz etkileniyor.

Konuyla İlgili Açıklamada Bulunan DEM Parti Bingöl il genel meclis üyesi Salih Altıntaş şunları kaydetti:

binguven-bal2

“Yaklaşık 350 öğrenci üç yıldır başka okullara gitmek zorunda kalıyor. Aileler perişan, çocuklar her gün yollarda. Eğitim bu kadar zor olmamalı. Bu çocuklar sabahın erken saatlerinde kalkıp karlı havalarda, soğukta servis beklemek zorunda kalıyorlar. Devlet yetkililerinden bir an önce okulun yeniden yapılması için adım atmalarını bekliyoruz. Bu çocuklar bizim geleceğimiz, onların sağlıklı bir şekilde eğitim alması gerekiyor. Karlıova’nın ağır kış koşulları, çocuklar için büyük bir risk oluşturuyor. Geçen yıl da servis sayısının yetersiz olmasından dolayı öğrenciler sık sık okul çıkışlarında uzun süre beklemek zorunda kalmıştı. Servislerin sayısının yetersiz olmasından dolayı öğrenciler bir saate yakın okulda beklemek zorunda kalıyor ve eve dönüş saatleri gecikiyor.”

OKUL İHALESİ HENÜZ AŞAMAYA ALINMADI

Konuyla ilgili defalarca İl Milli Eğitim Müdürü ile görüştüğünü ifade eden Altıntaş: “

“Yiğitler Köyü’nde yapılacak yeni okul hakkında ise henüz bir gelişme yok. Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde, ihalenin henüz aşamaya alınmadığı belirtiliyor. Veliler ve öğrenciler, okulun bir an önce yapılmasını ve çocuklarının eğitimlerinin daha sağlıklı bir ortamda devam etmesini istiyorlar.”

“MADDİ DURUMU İYİ OLAN İL MERKEZİNE TAŞIDI, GARİBANLAR PERİŞAN KALDI”

Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Yiğitler Köyü’nde iki dönem muhtarlık yapan Mahmut Bülent, köy okulunun yıkılmasından sonra yaşanan mağduriyeti anlattı.

Mahmut Bülent, çevre köylerden gelen öğrencilerin eskiden sadece 2 kilometrelik mesafeden okula geldiğini, ancak okulun yıkılmasıyla birlikte çocukların artık 30 kilometre uzaklıktaki okullara taşımayla gitmek zorunda kaldığını belirtti. 

Bölgede kış şartlarının çok zorlayıcı olduğuna dikkat çeken Bülent, öğrencilerin ve ailelerin mağdur olduğunu vurguladı. Maddi durumu iyi olan ailelerin çocuklarını Bingöl il merkezine taşıdığını, ancak imkanı olmayan ailelerin büyük sıkıntı çektiğini dile getirdi. “Köyümüzde okul varken öğrenciler en fazla 5 kilometrelik mesafeden okula geliyordu, şimdi ise çocuklar 30 kilometrelik yola mahkum edildi” diyen Bülent, kışın soğuk hava ve zor şartlarda çocukların perişan olduğunu belirtti.

“ÖĞRENCİLER -10 DERECEDE 1 SAAT BEKLEMEK ZORUNDA KALIYOR”

Mahmut Bülent, özellikle kış aylarında öğrencilerin servis beklerken büyük zorluklarla karşılaştığını belirterek, “Önümüz kış, -10 dereceyi gören kış günlerinde çocuklar bazen 1 saat boyunca servis beklemek zorunda kalıyor. Bir an önce çözüm bulunması gerekiyor” dedi.

HABER: EYLEM ÖZEN 

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.